Week van de smaak 2010: Bier en kaas (20-11-10)

Nadat het in september superdruk was geweest, was een beetje rust voor de Ambibrewers welgekomen.

Niet dat we stil hebben gezeten. In november ging voor de vierde keer de Week van de Smaak door.

Wij organiseerden een ,Bier- en kaasdegustatie in de Lazarusbron in
Maandenlang hebben de Ambibrew-bestuursleden zich verdiept in de combinatie bier-kaas. Elk
bestuurslid kreeg een biertje “toegewezen” waarbij gepaste kazen moesten worden gezocht. Op
verschillende vergaderingen werden deze bier-en kaascombinaties voorgesteld aan het bestuur.
Proeven van bier, kaas, oordelen, kiezen, weer proeven, … Het leven van een Ambibrewbestuurslid
kan hard zijn ;-)

Uiteindelijk kozen we voor een gevarieerd bier-aanbod van een Ambibrew-Dutje, een Tongerlo
Prior en een Gordon Scotch gecombineerd met zowel vrij gangbare als eerder zeldzame
Belgische en buitenlandse kazen.

Bier en kaas bleken, zoals Pascal ons vertelde, de perfecte smaakcombinatie te vormen. Bier,
kaas en het aanwezige publiek bleken dan weer de perfecte combinatie te vormen voor een erg
gezellige avond.

Wij kregen intussen bericht dat de “Week van de Smaak” in 2012 niet meer zal worden
georganiseerd. Maar dat betekent niet dat Ambibrew zal stil zitten.

Bush de Noël

In de winter mag het al eens iets steviger zijn dus proefden we de Bush de Noel van brouwerij Dubuisson. De bieren van het Bush-gamma staan bekend om hun hoog alcoholgehalte en ook deze klepper van 12%alc hoort daar in thuis.

Het flesje valt wel op in de winkelrekken, al vinden wij een longneck van 25 cl met overwegend blauw etiket niet erg stijlvol.

Veel belangrijker is echter de inhoud!

Helder donker amber bier met een zeer sterke fijnmazige schuimkraag die gebroken wit is van kleur. De pareling is gemiddeld. De schuimkraag siert dit bier echt en is wandklevend.
Complex aroma dat duidelijk op alcohol wordt gedragen. We ruiken vrij veel fruit, gedroogd fruit zoals rozijnen, maar ook een beetje banaan. Het aroma blijft aantrekkelijk, ook na de eerste slok.
De smaak zet stevig vol aan met duidelijk het zoete van de mout op de voorgrond. Ook nu slaat de alcohol ons in de neus. De hoppigheid komt pas even later opzetten en blijft vrij beperkt hoewel dit bier 27 IBU bitterheid heeft en ook een dryhopping met Saaz-hop onderging. Wellicht wordt de hop overklast door de volle mout smaak en de alcohol.
De afdronk is lang en complex. Het beetje hoppigheid blijft lang, làng,hangen, maar we nemen ook opnieuw het gedroogde fruit waar, aangevuld met noten.

Een klasbak, dit bier, maar te consumeren met mate!!