Degustatie in “‘t Kruisken” 25-11-06

Onze laatste publieke actitiveit van het gezegende jaar 2006 zit er op. De degustatieavond in het Kruisken was fantastisch. Deze was op dezelfde leest geschoeid van deze die op 3 oktober plaatsvond in “den Osschaert”, enkel het aantal aanwezigen was iets hoger.

Een 40-tal nieuwsgierigen en bierliefhebbers uit de wijde omgeving kwamen afgezakt naar het zaaltje van café “’t Kruisken” te Adegem. Na rustig iets gedronken te hebben aan de bar gingen we iets na 20,00u van start.

De “Week van de Smaak”, waarin deze activiteit kaderde werd eerst iets beter belicht teneinde iedereen een zicht te geven over wat dit precies inhoudt, zijnde een nieuw (eet)cultuurevenement waarbij het de bedoeling is zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met ‘smaak’ en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken.

Na de verder toelichting over het verdere verloop van de avond, nam Rob het woord om wat uitleg te geven overd het degusteren van bier, waarna dit direct in de praktijk omgezet werd. Als eerste bier werd een zelfgebrouwen biertje gedronken, namelijk ons “Schommelbier”, een blond biertje met zo’n 7 à 8° alcoholgehalte en een volle en zachte smaak. (Verdere uitleg vindt U verder op deze site bij “onze bieren”.)

Vervolgens kreeg Tom het woord. Hij gaf uitleg over het ontstaan, doel en toekomst van Ambibrew Vzw en vervolgde met een toedracht over de geschiedenis van onze geliefde drank.

Het tweede biertje dat Rob liet proeven was er terug ééntje van eigen makelij. Nu betrof het een zogehete 13 Miel, een donker biertje waarbij in de plaats van suiker bij de bereiding eens honing gebruikt werd. Ook dit viel bij de meesten in de smaak.

Na een redelijke pauze, waarbij iedereen het gedegusteerde bier rustig kon opdrinken, werd het tijd voor de verdere degustatie. Het derde drankje betrof een Rodenbach Grand Cru. Dit bier onderging een dubbele gisting en heeft 2 jaar kunnen rijpen op eiken vaten. Verder is dit bier aangezoet met karamel en heeft het een zuurzoete smaak met een lichte bitterheid door gebruik van zachte hopsoorten waardoor het ideaal is als aperitief.

Pieter-Jan kwam als laatste aan het woord met de technische uitleg over “hoe een bier te brouwen”.
Het volledige brouwproces werd uit de doeken gedaan, van het schroten tot het bottelen. 
Zoals de vorige keer werden de verschillende grondstoffen gepresenteerd en konden de gasten hier ook terug aan ruiken en ev proeven. Na deze uitleg kon iedereen zich een beeld vormen over de fabricatie van het gerstenat en na enkele vragen uit het publiek nam Rob terug het woord.

Het vierde en laatste drankje van de avond was een Rochefort 8. Mensen die er de vorige keer bij waren hadden eerder bij de te degusteren bieren terug een Trippel Karmeliet verwacht, maar waren zeker niet telerugesteld bij onze keuze van de Rochefort 8. Deze Trappist heeft een fruitige geur (vooral bananen en rozijnen) en heeft een zachte gebrandde afdronk. De bitterheid is een mengeling van hopbitterheid en gebrandde bitterheid. Ondanks het feit dat dit een zeer donker bier is, viel het bij zowat iedereen in de smaak.

De avond zat erop, maar de meesten gingen nog niet direct huiswaarts. Er werd nog lang nagepraat en natuurlijk werden de kelen gesmeerd. De Rochefort 8 viel bij iedereen in de smaak, terwijl de Rodenbach Grand Cru op weinig aanhangers kon rekenen bij ons publiek. Onze eigen bieren hadden terug heel wat fans. Helaas is onze voorraad gelimiteerd en zal er de volgende maal terug ander bier gedronken worden.
Wanneer dit zal zijn is nog niet bekend maar hoedanook wordt dit vermeld via deze site.
Met dank aan het aanwezige publiek voor de belangstelling.

Tot later.

Alvinne Blond extra

In november was ons biertje van de maand er eentje uit de kleinste (commerciële) brouwerij van het land – naar eigen zeggen. Met name een Alvinne Blond Extra uit de brouwerij ALVINNE in Ingelmunster.

Het biertje wordt verkocht in mooie houten boxen, per zes in steini-flesjes. Op het etiket vinden we bijzonder veel informatie (tot de bitterwaarden toe), hetgeen voor de bierliefhebber natuurlijk al veel interessanter is dan de gebruikelijke omschrijving van “fruitig Belgisch bier, blabla…”. 7,5°alc

Het biertje is hergist op de fles (ruime gistbodem) en het etiket vermeldt “dryhopping”. Dit houdt in dat er tijdens de gisting apart hop werd toegevoegd (die dus niet werd meegekookt) en dat het bier dus een hoppig aroma gekregen heeft.

Bij het schenken zien we een rijke witte fijne schuimkraag die sterk wandklevend is en die ondersteund wordt door een fijne pareling, de schuimkraag trekt na een tijdje weg tot een blijvend laagje. Het bier is blond en gesluierd. Wie de volledige gistbodem zou meegieten krijgt een troebel biertje.

In de geur ruiken we fruitigheid, een toets zurigheid en een toets broodkruim.

In de smaak komt in de eerste instantie naast de gebruikelijke mout diezelfde zurigheid uit de geur terug. Deze is mogelijk afkomstig van de aromahop, die hop komt trouwens vlak nadien volledig tot uiting en mondt uit in een lange zachte bittere nasmaak.

Waar je dit biertje kunt aanschaffen is ons onbekend. Wijzelf kochten het aan de brouwers zelf op een bierbeurs in Luxemburg. De brouwers zijn twee sympathieke jonge gasten en naar het schijnt kun je hun activiteiten elke zaterdag gaan bewonderen, en daar allicht een biertje aanschaffen uit hun gamma.