Ambachtenmarkt Middelburg 29-04-07

Op een zonnige zondag, datum 29 april in het jaar des Heren 2007, was Ambibrew aanwezig op de middeleeuwse ambachtenmarkt in het pittoreske Middelburg(B). Deze werd georganiseerd door het Bladelincomité ter ere van Pieter Bladelin, de stichter van Middelburg. Dit dorpje, nu een deelgemeente van Maldegem was in de middeleeuwen een heuse stad en dit wordt op deze wijze herdacht.

Ambibrew was erbij om een demonstratie te geven over het brouwen van bier, zoals het wellicht in de middeleeuwen ook het geval zal geweest zijn. Al van 8 uur in de morgen waren wij in de weer om ons op te stellen in de voor ons voorziene tent met al ons brouwmateriaal. En kon de actie reeds beginnen. Hoewel de ambachtenmarkt maar in de namiddag zou beginnen, was er voor de middag al vrij veel te beleven.

Het bezoekerscentrum, waar het archeologisch erfgoed op verschillende manieren belicht wordt, opende onder muzikale begeleiding zijn deuren voor een nieuw seizoen. Dit ging natuurlijk gepaard met toespraken van tal van prominenten, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en niet te vergeten Pieter Bladelin himself. Na de officiële plichtplegingen werd er natuurlijk iets gedronken op de hierbijhorenden receptie.

De vertegenwoordigers van het gemeentebestuur hadden al snel de weg gevonden naar de Ambibrew tent, teneinde een goede aperitief te nuttigen

Na de middag begon de uiteindelijke ambachtenmarkt. Hier waren allerhande kraampjes te bezichtigen, waar ambachtslui hun kunsten demonstreerden, waar heerlijke middeleeuwse versnaperingen werden aangeboden en waar kruidenvrouw Winiefred je meer vertelde over het kruidengebruik in vroegere tijden. Je kon er je toekomst laten voorspellen door een kaartlegster, ontdekken er wat frescoschilderen is en natuurlijk proeven van ambachtelijke gebrouwen bier.

Onze Ambibrew stand had veel bijval en vele mensen waagden zich aan een ambachtelijk gebrouwen biertje van onze eigen makelij. Velen kwamen uitleg vragen over onze hobby en wij stonden iedereen graag te woord. Op het einde van een geslaagde middag was onze voorraad uitverkocht en was er tevens een nieuw bier gebrouwen dat binnen enkele weken drinkklaar zal zijn.

Met dank aan het Bladelincomité voor de uitnodiging en de goede organisatie.

Santé.

Verslag Degustatie Neso – Adegem

Op dinsdag 3 april 2007 mochten wij opnieuw een degustatie verzorgen. Ditmaal te Adegem voor een vereniging van ‘actieve senioren’, genaamd NESO.

Zeer verrast waren wij, toen wij twee van onze oude leraren onder het publiek bemerkten. De rollen waren deze namiddag dus even gedraaid.

Het bestuur van deze vereniging had verkozen om twee bieren te degusteren.

Zoals gewoonlijk werd een uiteenzetting gegeven omtrent de werking van onze Vzw en omtrent het door ons gevolgde brouwproces bij het brouwen van onze eigen bieren, telkens door Tom. Bij de uitleg van dit brouwproces probeerde een dame zelfs een hopblaadje te verorberen, hetgeen haar niet echt bleek te bevallen.

Belangrijk echter was ook het degusteren van de bieren zelf. Hierbij werd de technische uitleg opnieuw verzorgd door Rob terwijl Ruth (lid van de Algemene Vergadering) voor de bevoorrading zorgde. 

Er werd begonnen met één van onze eigen bieren, met name onze eigen Weissner. Aanvankelijk had de voorzitster van Neso ons gemeld dat er niet zoveel vrouwen zouden meedrinken, maar er weigerden er slechts twee van de ongeveer dertig, dus dat viel wel mee. De twee dienstweigeraarsters kregen zoals gewoonlijk het flesje (met kroonkurk erop natuurlijk) mee naar huis. De Weissner viel onmiddellijk in de smaak en werd onder begeleiding van Rob perfect uitgeschonken. Ons eigen bier kon hierna op een grote bijval rekenen.

Even werd er gepauzeerd om dan over te gaan op de degustatie van onze tweede bier. Dit maal een commercieel, maar door ons zeer gewaardeerd bier, de Rochefort 8. Ook dit bier werd perfect uitgeschonken en kon op veel enthousiasme rekenen. Er werd vergeleken, gewikt en gewogen en vooral altijd maar meer gepraat over het bier en dit is voor onze vzw een belangrijk gegeven.

Na de degustatie werd nog een boterham met boerenhesp gegeten (sommigen hadden zelfs nog een beetje Rochefort over) en op die manier werd een punt gezet achter een zeer geslaagde namiddag (al zeggen wij het zelf).
Wij willen als laatste nog onze dank uiten aan de Neso die ons toch de kans heeft gegeven om de namiddag verzorgen.

Tom.

Postel Blond

De maand april brengt ons een van de “erkende Belgische abdijbieren”, te herkennen aan het loge met een klein gothisch venstertje met een glas in. Dit is geen kwaliteitsgarantie, maar het betekent dat de brouwer royalty’s afstaat aan de abdij.

Het bier wordt gebrouwen door NV Affligem (onder de groep Heineken) en heeft een alc vol van 7°. Het bier dat wij drinken zit in 33cl flesjes met een goede afwerking met aluminium rond de kroonkurk.

Bij het uitgieten zien we een blond bier met een stevige witte schuimkraag. Het bier is heel helder tot op het einde van het flesje hetgeen ons doet vermoeden dat het niet hergist is. Na controle van het etiket zou dit toch het geval moeten zijn en met enige moeite wringen we een klein beetje gist uit de fles. Wellicht betreft het een gesatureerd bier waaraan slechts een klein beetje gist wordt toegevoegd voor de naam en het aroma.

In de geur komt ons vooral graan tegemoet en een vleugje gist. Toch ontdekken we ook een beetje citrus en een zweem hout. Een mooi en vrij complex aroma dus, dat zich toch niet teveel opdringt.

De smaak brengt ons wat de geur reeds deed vermoeden. Een aanzet van graan en een tikje citrus. Het bier is, in echte Affligem traditie, stevig hopbitter hetgeen het geheel zeer verfrissend maakt. De bitterheid zet zich vooral naar het einde van de dronk door en beheerst ook lang de nasmaak. De mond trekt een beetje droog en je wil een tweede slok van dit biertje. Een alcoholsmaak is in de Postel Blond achterwege gebleven.

Ons oordeel: Een kwaliteitsbier dat tevens een vlotte doordrinker is. Aan te raden voor de liefhebbers van frisse hoppige biertjes. Enig minpuntje: de hergisting in de fles is wellicht eerder een commerciële stunt dan behorend tot het echte brouwproces.