Streekbierenavond Den Osschaert (06-09-2007)

Op een doordeweekse donderdagavond in een gezellig café in Adegem…

Cafébaas Curd zette zijn deuren wijd open voor onze vereniging toen we hem voorstelden een bescheiden streekbierenavond te organiseren op donderdagavond. De biertjes werden door ons zorgvuldig geselecteerd en ook ons eigen Pieterbier zou er exclusief te proeven zijn!

Rond half acht begon het zachtjes aan los te lopen. Een rustig muziekje op de achtergrond en steeds meer volk in het café. Volk dat er anders ook zit, mensen die ons biertje kwamen proeven, mensen met goesting in een ander biertje, mensen die eens wilden ontspannen en eens weg waren van huis.

Tot onze verbazing was ook de pers aanwezig. Hoewel deze wellicht ook te catalogeren valt onder een van de vorige rubrieken…

En, wat stond er op ons menu? Den Osschaert heeft hoe dan ook al een fijne bierkaart (3 Chimay’s, 3 Grimbergens, Hapkin, Corsendonck, …

Maar voor deze gelegenheid, en voor deze gelegenheid alleen was er ook Pieterbier, Jan Van Gent, Bornem Dubbel en La Trappe Quadrupelverkrijgbaar! Met enige trots mogen we zeggen dat ons Pieterbier, naast de La Trappe het meeste succes kenden. In die mate zelfs dat ons Pieterbier tegen halfweg de avond helemaal opgedroogd was!

Goed om weten: Op de zondag van Adegemkermis (14 oktober) plant Curd opnieuw een streekbierenavond… Wij zullen er zijn, hopelijk u ook…

Geuze Cuvée Renée van brouwerij Lindemans

Met het oog op de Europese bescherming van de naam “Oude Geuze” en “Oude Kriek” kocht de brouwerij Lindemans een aantal eikenhouten vaten om hun geuze te laten op rijpen.

Voor het eerst is de natuurlijke en ambachtelijke Oude Geuze van brouwerij Lindemans dan ook op de markt. Wij van Ambibrew wilden dat wel eens proberen…

Het bier dat we serveerden zat in een mooie 75cl fles met alu-capsule en een etiket dat zo uit de jaren 30 zou kunnen komen. Je moet al even kijken om te weten dat Cuvée Renée een product is van brouwerij Lindemans.

In het glas kleurt het bier donker blond en vormt een natuurlijk fijn wit schuim.
De geur is fruitig, houterig en komt sterk naar voor. Zelfs bij het uitgieten komt de geur ons al tegemoet. Zeker aangenaam!
De smaak verrast wel. Van fruitigheid is hier in eerste instantie geen sprake. Eerder een vrij harde zurigheid. Pas in de nasmaak wordt het bier subtieler: een lichte hopbitterheid, een toets groene appels en een zachtere zurigheid.
Naarmate men meer van het bier drinkt raakt men gewoon aan de redelijk harde zurigheid van de eerste smaak.

Wat ons betreft is dit een vrij geslaagde “oude geuze” die bovendien met zijn 5° licht om drinken is, maar zou het misschien nog iets subtieler kunnen (denk aan een Oude Geuze van Boon) om als aperitief te kunnen dienen. Het wordt door ons zeer op prijs gesteld dat brouwerij Lindemans wil investeren in een oude geuze die hergist in de fles.