Bezoek aan mouterij Boortmalt (09-12-2007)

Een select gezelschap van Ambibrew kreeg onlangs een unieke kans: een bezoek aan de grootste mouterij van België: Boortmalt in de Antwerpse haven.

De torens en silo’s van Boortmalt doken al van ver op, kolossaal afgetekend tegen een blauwe lucht. Al bij het oprijden van het terrein raakte het gezelschap onder de indruk van de omvang.

We werden vriendelijk ontvangen en enthousiast rondgeleid door onze gids die duidelijk een grote kennis van zaken had en de nodige beroepsfierheid.

Het principe van een mouterij is vrij eenvoudig. Maar de omvang van deze mouterij deed ons wel duizelen.
Maar liefst 2 miljoen liter drinkwater pompt men elke dag tot in de top van de 52 meter hoge torens. Dit water dient om de gerst te bevochtigen die na 6 dagen mout zal geworden zijn. Een productie van 800 ton per dag. Genoeg om elke Belg iedere dag van 2 pintjes te voorzien!

Op het dak van de torens is het uitzicht ronduit schitterend. De haven en het water, met in de verte Antwerpen.
Daaronder de enorme waterreservoirs.

Op verschillende verdiepen daaronder bevinden zich honderden tonnen kiemende gerst in verschillende fasen van het proces. Roterende vloeren van 30 meter diameter, ventilatoren van 6 meter diameter. Wormwielen van 15 meter en een hoogte van 1 meter met daarop 24 motoren van keerders. Alles in deze mouterij is werkelijk buiten proportie groot. De dagelijkse 2 miljoen liter water per dag doet zich voelen in elke hoek en elke spleet. Overal is het vochtig en nat.

Na het kiemen wordt de mout naar de eest gebracht waar het in hoge temperaturen gedroogd wordt en waar de kieming wordt stop gezet. Binnen lijkt het wel een sauna, maar op het hoogtepunt van de verhitting kan geen mens er binnen gaan. De betonnen muren van 80 cm dik hebben maar liefst 3 dagen nodig om af te koelen vooraleer men er kan aan werken.

Boortmalt produceert enkel blonde mout van hoge kwaliteit en exporteert deze naar alle uithoeken van de wereld. De kans dat u reeds een biertje dronk gebrouwen met mout van Boortmalt groter is dan ook enorm groot.

Na het bezoek boden wij de aanwezigen met even veel fierheid een biertje aan van eigen makelij. Wie weet van hun eigen mout…

Westvleteren 12 (10,2°alc) – Zywiec (5,6°alc) [Polen]

Ook in december proefden we blind 2 biertjes. Een echt winterbier voor bij de haard en een verrassing.

Westvleteren 12 (10,2°alc)

Dit zeer donker bruin bier heeft een fijne beige schuimkraag die na een tijdje tot een blijvend laagje vervalt. Het schuim kleeft aan de rand van het glas. Door de donkerheid van het bier is het moeilijk te bepalen hoe gesluierd dit bier is. 
Het bier hergist in de fles en er zit een behoorlijke gistbodem in elk flesje.

De geur is vineus en zoet. De geur doet denken aan rozijnen of overrijp fruit.

De smaak is vol en moutzoet met een zachte bitterheid. De bitterheid is een mengeling van gebrande bitterheid en hopbitterheid. De smaak is minder complex dan de geur doet vermoeden, maar wel even vol.

In de nasmaak proeven we een uitvloeiende bitterheid, gecombineerd met een duidelijke toets caramel. De alcohol voelt warm aan.

Dit is het beroemde bier dat officieel enkel aan de abdij te koop is en dat ooit door een Amerikaanse (hoe kan dat?) website tot beste bier ter wereld werd uitgeroepen. Op onze eigen bierverkiezing werd Westmalle Trippel tot beste bier verkozen. Wat nu het allerbeste is, is wellicht een kwestie van smaak, maar dat beide bieren kwalitatief zeer hoogstaand zijn valt niet te ontkennen. Dit geldt trouwens voor alle trappisten.

Deze Westvleteren wordt op sommige plaatsen aangeboden voor 6 tot 7 euro en internationaal verkocht via het internet voor veelvouden van dit bedrag. Dat is werkelijk jammer, en bovendien doet het uitschijnen dat dit bier kwalitatief veel beter is dan andere artisanale bieren, hetgeen zeker het geval niet is.

Zywiec (5,6°alc) [Polen]

De verrassing dan… en een hele verandering voor onze smaakpapillen.

Dit blond lagerbier is kraakhelder met een witte wandklevende schuimkraag.
De geur is vrij neutraal. We ruiken wel de mout iets te zoet zoals in een Stella NA.

De smaak is zacht en valt beter mee dan verwacht. Zeker niet uitgesproken, maar wel met een goede mengeling tussen zoet en bitter.

Een vrij lange bittere nasmaak die Saaz-hop doet vermoeden sluit de degustatie af.

Dit bier zal zeker in de smaak vallen bij iedereen die graag van een fris pilsje geniet.

Of dit Pools bier in België te verkrijgen is, is ons onbekend.
Hoewel het bier in blik zat, mocht de verpakking er wel zijn. Lekker ouderwetse tekeningen van dansende mannetjes in klederdracht en een blik met een reliëf.