Week van de Smaak 2008 – Streekbieravond in café “‘t Kruisken” (22-11-2008)


Op 22 november waren we te gast in café ’t Kruisken in Adegem. In het kader van de Week van de Smaak mochten we er een streekbierenavond van Oostvlaamse streekbieren organiseren.

Ons eigen kruidenbiertje was er voor de laatste keer te proeven. Al zeggen we het zelf, dit was een van onze beste creaties tot nu toe. En zeggen dat we op de ambachtenmarkt in Middelburg waar het bier in april gebrouwen werd zo moeten vechten hebben tegen de wind om het vuur onder onze ketel te houden!

Claudine had voor een aantal biertjes van de Ertveldse brouwerij Bios (Van Steenberge) gezorgd. Gentse tripel, Augustijn, Augustijn Grand Cru, Gulden Draak en het minder bekende Brueghel. Vooral dat laatste verraste ons positief. Een licht biertje van het type “special belge” dat als enige in zijn soort nog hergist in de fles.
Tripel Karmeliet van brouwerij Bosteels uit Buggenhout was zoals altijd ook te verkrijgen in ’t Kruisken. Dit prijsbeest verkocht traditioneel zeer sterk.

Ten slotte hadden we ook afgesproken met brouwerij De Ryck uit Herzele. Bedoeling was dat wij exclusief de Winter Arend van het vat zouden kunnen tappen om u te verwennen. Daar stak men echter een stokje voor door geen Winter Arend op het vat af te vullen. De onlang in de prijzen gevallen Arend Tripel bleek een waardige vervanger. Ook de Arend Dubbel is een prima biertje. Over de twee fruitbiertjes Jules de Banane en Jules de Kriek zijn wel wat bedenkingen te maken… Gastspreker Henk prijsde zijn waren aan en de avond was goed vertrokken.

Heel wat leden grepen de kans om hun lidgeld voor 2009 te vernieuwen en een aantal mensen sloot zich voor het eerst bij onze vereniging aan. Aan allen, welkom! Tevens mogen we ons eerste buitenlandse lid verwelkomen!

Verslag bierwandeling Brugge (19-11-2008)


Daags na de cultuurraad stond reeds onze bestuursvergadering op het programma, waarbij wij tevens ons lokaal eens een grondige (misschien wel de laatste?) kuisbeurt gaven. Normaal zou dit geen verslagje waard zijn, maar wij breidden nog een interessant einde aan de dag:

Na de vergadering begaven wij ons naar Brugge waar de organisatoren van het Brugs Bierfestival (zie 15-11-2008) nog een andere activiteit op het programma hadden. In samenwerking met de Brugse gidsenkring werd voor de gelegenheid een speciale bierwandeling in Brugge gecreëerd, begeleid door een professionele gids.

Wij startten dus aan het nieuwe concertgebouw op het Zand onder begeleiding van een rustige en sympathieke gids. Deze liet ons een aantal mooie plekjes in Brugge zien, waarvan we (gezien onze woonplaats op 15 km van Brugge) de meesten wel kenden. Maar hij bracht ons ook op plaatsen waar we nog nooit waren geweest of waarvan we niet wisten dat ze bier-gerelateerd waren. Wist u bijvoorbeeld dat het beroemde restaurant De Karmeliet ooit een brouwerij was? Dat “in duigen vallen” stamt uit de tijd dat men nog tonnen voor bier maakte? Dit en een hele boel meer weetjes kwamen we te weten gedurende de bijna twee uur durende wandeling.

We sloten (opnieuw) af in ’t Oud Vlissinghe, waar we nog een Brugse Zot uit een proefglaasje (15cl) kregen die in de prijs inbegrepen zat. Gezien de prijs van de rondleiding 9 Euro bedroeg vonden we wel dat dit een volwaardig glas had mogen zijn, maar ach… We hadden een mooie avond en hebben er dan nog maar eentje gedronken op eigen kosten.

Het mooie is dat u ons voorbeeld kunt volgen want wegens het succes van de bierwandeling in Brugge werd dit door de gidsenkring verlengd en kunt u dus net als ons Brugge eens bezoeken vanuit een “bier-invalspunt”.

Cultuurraad Maldegem (18-11-2008)

Heel wat activiteiten op ons programma in november… Eentje mochten we zeker niet laten liggen. De cultuurraad van Maldegem, waar onze vereniging lid van is, had ons gevraagd om onze vereniging te komen voorstellen. Voor die gelegenheid mochten wij gratis een eigen gebrouwen biertje schenken voor de afgevaardigden van de verenigingen die lid zijn van de cultuurraad.

Het moet niet gezegd dat dit voor de aanwezigen bij hun aankomst een aangename verrassing was. Wellicht niet toevallig waren op deze cultuurraad meer aanwezigen dan anders…

Onze blonde Saison deed het goed en voorzitter Tom kreeg de kans om aan de aanwezigen de doelstellingen en activiteiten van onze vereniging te verduidelijken waarna Rob onze “Aube de Saison” voorstelde en de geschiedenis van de saisons-bieren vertelde.

Net voor de pauze stelden we ook nog de Sint-Bernardus 12 voor waarna we die voor de aanwezigen eveneens gratis mochten uitschenken. Heel even waren wij de meest populaire vereniging van het Meetjesland!

Dit was een mooie gelegenheid om aan de andere verenigingen van Maldegem onszelf en onze activiteiten (bezoeken, degustaties,…) eens voor te stellen. Tevens gaf het ons de gelegenheid om één van onze doelstellingen te verwezelijken, namelijk het grote publiek laten kennis maken met het erfgoed dat artisanaal gebrouwen bier is. Maar daar bent u, lezer, natuurlijk al lang van overtuigd…

Met dank aan het bestuur van de cultuurraad.

Bierfestival Brugge (15-11-2008)


Op 15 en 16 november ging het tweede bierfestival in Brugge door. Voor de eerste keer was ook Ambibrew op het bierfestival aanwezig (als bezoekers natuurlijk). De tweede editie van het festival was dus de eerste complete!

Alle gekheid op een stokje… Het Brugs Bierfestival was indrukwekkend! Meer dan 90 onafhankelijke brouwers die er meer dan 180 biertjes aan de man brachten in het unieke kader van de Lakenhallen onder de Halletoren. Onze hoofdsponsor Manuel Sypré en zijn vrouw Mieke vervoegden te Brugge ons gezelschap en ook zij genoten van een biertje in deze unieke omgeving.

De halve proefglaasjes kostten 3 Euro. Op veel plaatsen krijg je je geld terug na het inleveren van het glaasje, maar niet in Brugge. Dat had alles te maken met de (zeldzame) komst van de paters van Westvleteren, die alleen wilden komen als de opbrengst van de glaasjes aan een goed doel zou worden geschonken. De biertjes kostten 1,25 euro per stuk (15cl). Nergens op de Markt van Brugge kun je aan die prijs dergelijke biertjes krijgen.
Voeg daar nog eens aan toe dat in de Lakenhallen twee verdiepen open waren, het eerste verdiep dat vol stond met brouwers met de lekkerste biertjes en het kelderverdiep waar het iets rustiger toeven was en waar ook voor de kinderen een hoekje was voorzien en het resultaat is één van de mooiste bierfestivals waar we ooit waren.

Alle biertjes bespreken die we geproefd hebben zou onbegonnen werk zijn maar de Vicardin van brouwerij Dilewijns zal ons toch altijd bij blijven als een zeer speciaal top-bier. Truffelbier en Kastanjebier daarentegen zul je ons nooit of te nimmer nog zien drinken of het moest gepaard gaan met bruut geweld.

Na het festival ging het richting café Oud Vlissinghe waar we nog iets tussen de kiezen staken en nog genoten van een Winterarend van brouwerij De Ryck uit Herzele, die binnenkort te gast zou zijn op onze streekbieravond in ’t Kruisken.

Streekbierenavond Moerwege kermis (07-11-2008)


Naast Spaanderkermis is Moerwege kermis een begrip in Adegem en omstreken. Traditioneel staat er op vrijdag een optreden en een fuif op het programma. Dit jaar had men voorzien in een streekbierenavond alvorens de fuif van start zou gaan.

Wij waren er ook gevraagd om er ons Kruidenbiertje voor te stellen. Het moet gezegd worden dat ons biertje in de smaak viel, maar de meeste aanwezigen waren van plan om er een lange nacht van te maken en waagden zich niet aan de zware bieren. De pilsen vloeiden dus rijkelijker dan de zwaardere bieren.

Pas na middernacht, wanneer het optreden van Grimpy al aan volle gang was, was onze voorraad op.

Brigand

Onze voorzitter is grote fan Brigand en het moest er dus ooit van komen dat dit bier van 9% alc het bier van de maand zou worden.

Deze telg van brouwerij Van Honsebrouck (ook gekend van Kasteel) uit Ingelmunster is enige tijd terug in een nieuw jasje gestoken. De foto van de boogschutter op het etiket valt in ieder geval op in de rekken, hoewel je over de esthetiek kan discussiëren.

Het bier kleurt donker blond tot licht amber met een volle, dichte, gebroken witte schuimkraag. Het bier is een ietsje gesluierd (hergist) en heeft een zeer stevige pareling. Het aroma is zeer moutig met duidelijk een toets rookmout. 
De smaak zet vol en moutig aan, maar onmiddellijk volgt de bitterheid van de hop en voel je de alcohol in de neus. In het schuim vind je een metalische smaak terug. 
Een lange bittere afdronk die combineert met een zoetheid en een beetje broodkruim vervolledigt de smaakbeleving van dit bier.

Het ene moment doet dit bier aan als een typisch zwaar blond bier, maar het andere moment verrast het je met een stevige hopbitterheid en een uitgebalanceerde afdronk. Een apart biertje waar je best rustig van geniet.