Algemene vergadering (25-01-2009)


Het nuttige aan het aangename koppelen. Daar denken wij bij Ambibrew toch vrij goed in te slagen.
Neem nu de algemene vergadering van 25 januari. Iedere VZW is verplicht om jaarlijks de leden van de algemene vergadering (7) samen te roepen voor een algemene vergadering. Wel, Ambibrew zou Ambibrew niet zijn als we daar geen uitstapje van maakten en daarbij een hapje aten en jawel… een biertje dronken.

In de namiddag maakten we, ondanks frisse weersomstandigheden, een flinke wandeling door Damme waarbij we regelmatig stilstonden bij het verleden en de fratsen van Tijl Uylenspiegel. Bovendien speelden we een spelletje één tegen allen. De organisatoren hadden een biertje uitgekozen dat we in een café zouden drinken. Als de anderen het konden raden aan de hand van tips werden ze getracteerd. Ondergetekende was organisator en mocht in de buidel tasten want het Uilenspiegelbier werd geraden.

We genoten in een gezellige taverne van onze donkere en smaakvolle Uilenspiegel en keerden dan terug richting Maldegem voor de algemene vergadering.

Er werd beslist enige investeringen te doen, waarvan u binnenkort de resultaten zult kunnen bewonderen.

Nadien lieten we ons een lekkere kaasplank smaken (zonder de plank natuurlijk) en spoelden deze weg met, jawel… een biertje!

Niet zomaar een biertje, maar wel een biertje van de laatste die onze voormalige voorzitter Pieter-Jan brouwde.

Straffe Hendrik

Straffe Hendrik is herrezen en dat konden we niet zomaar laten passeren! Op onze algemene vergadering proefden we de nieuwe versie van het verdwenen bier.

Sinds de 16de eeuw wordt gebrouwen op de plaats van Brouwerij De Halve Maan uit Brugge. De huidige brouwerij De Halve Maan werd in 1857 opgericht. Aanvankelijk brouwde men er gewoon “huishoudbier”. Voor de tweede wereldoorlog sprong men er op de kar van de pilsen.

In de jaren 1980 stelde men vast dat de markt van de pilsen stabiliseerde en men besloot er een degustatiebier te brouwen dat men noemde naar de oprichter van de brouwerij: Straffe Hendrik. Het bier dat een soort Vlaamse Saison was kende in Brugge en omgeving een groot succes.

De brouwerij werd echter overgenomen door brouwerij Liefmans, die de Straffe Hendrik niet echt meer promootte waardoor de verkoop zakte. Liefmans had andere bieren die het stevig in de markt wou brengen. 
Recent ging brouwerij Liefmans echter over de kop en werd overgenomen door brouwerij Moortgat (Duvel).

Xavier Vanneste, een afstammeling van het Brugse brouwersgeslacht dat de Halve Maan had opgericht zag zijn kans schoon om de naam Straffe Hendrik terug te kopen, zoals hij dat eerder al met de brouwerijgebouwen had gedaan.

Nu is Straffe Hendrik dus terug op de markt. Althans, de naam is terug, maar het bier is nieuw. Betreft de tripel van brouwerij De Halve Maan uit Brugge. Een tripel past perfect bij hun gamma (Brugse Zot blond en dubbel).

De flesjes ogen sober maar zeer stijlvol en bijzonder afgewerkt. (zie het kroonkurkje met de halve maan).

Het bier is donker blond en ondanks de vermelde hergisting zeer helder. Het heeft een dikke zachte witte schuimkraag die mooi aan het glas blijft kleven. 
In het aroma herkenden we perziken en geroosterde mout en kruiden (tikkeltje kruidnagel?) 
De smaak zet vrij zoet aan en snel trekt de hopbitterheid naar de zijkant van de tong. Een biertje dat vol is en mooi in evenwicht. 
In de nasmaak zet de geroosterde mout weer op.

Zeker niet de laatste die we dronken.

De gegevens op het etiket zijn nogal beperkt. En de tekst: “…Straffe Hendrik is een authentiek Brugs Tripelbier dat nog steeds volgens de originele receptuur gebrouwen wordt…” deed ons wel even glimlachen. Natuurlijk de originele recptuur. Het bestaat nog maar net (toch in deze vorm).