Bezoek aan Brouwland en Hofbrouwerijke (28-02-2009)

Op de algemene vergadering van Ambibrew Vzw werd beslist tot de aankoop van een nieuw gistingsvat, volledig in Inox. 
Onze zoektocht bracht het bestuur op 28 februari in Brouwland in Limburg. De grootste handelaar in benodigdheden voor het brouwen van bier van het land. Dat er ook zaken te koop zijn voor de bereiding van wijn en kaas verbaasde ons niet, we worden immers regelmatig op de hoogte gehouden van de aangeboden producten van Brouwland door de folder. 
Dat er in hetzelfde ruime gebouw ook een natuurvoedingswinkel was wisten we niet. Wist u dat er aardappelsap op de markt is? Of stuifmeelpollen? Wij alvast niet…

Brouwland werd voor ons even droomland toen we bij de prachtige brouwinstallaties terecht kwamen. Installaties voor semi-professioneel gebruik met inox en rood koper. Prachtig!

We verklappen alvast dat we geen gistingsvat bij Brouwland kochten. Hoe onze zoektocht verder verliep verneemt u zeker nog.

Terwijl we toch op de baan waren brachten we ook een bezoek aan het Hofbrouwerijke. We hadden er namelijk nog een bak bier te goed omdat we de naam Hofkorvatunturi bedachten voor het nieuwe winterbier van de brouwer.

We werden door brouwer Jef zeer hartelijk ontvangen en proefden er menig biertje. Onze bak Hofkorvatunturi stond mooi aan de kant voor ons en we kochten nog elk een bakje met verschillende biersoorten. 
Wat hebben wij daar aan horen we u denken… Het zal u verblijden dat de penningmeester de bak Hofkorvatunturi aan de vereniging schonk ten behoeve van de leden!

Persvoorstelling Irma (06-09-2009)

Op 6 februari komt het nieuwe bier van De Bierloods op de markt: Irma. Het wordt gebrouwen door Vacas zelf in de brouwerij Den Tseut in Oosteeklo en wordt gelanceerd als een Valentijnsbier. Het Koantjesbier blijft voorlopig nog in de Proefbrouwerij in Lochristi.

Wij mochten op de persvoorstelling aanwezig zijn en werden er zeer goed ontvangen. We waren nog net getuige hoe een priester van Rent-a-priest in familiale kring Irma doopte. Niet het bier, maar wel het jongste dochtertje van Vacas.

Het bier Irma is genoemd naar het jongste dochtertje van Vacas en naar de sinds kort overleden oudste inwoonster van België Irma Noteboom (108 jaar) die de overgrootmoeder was van Sabine, de vrouw van Vacas.

Na een korte maar duidelijke introductie van Vacas werd Irma dan nog een tweede keer gedoopt. Dit keer met Irma (het bier dan) en op de tonen van Thunderstruck van AC/DC.

Irma is een fruitbier met 5 rode vruchten, gekweekt in het meetjesland en één vruchtenextract van aardbeien. Het bier heeft 5,5 % alc en is niet hergist in de fles.

Het bier is licht gesluierd in koperrood met een witte schuimkraag die snel vervalt tot een blijvend laagje. 
Het aroma is heel zoet met een geur van rode snoepjes (poepkes). 
De smaak zet zacht zoet aan met hetzelfde aroma van de rode snoepjes, maar even nadien trekt de smaak lichtjes zurig naar de zijkant van de tong. Het bier is minder zoet dan de geur doet vermoeden. 
Pas in de afdronk komt een vleugje bitterheid van de hop naar voor. Dit blijft wel even hangen.

Een verfrissende doordrinker voor wie van zoet houdt, maar toch graag een beetje verscheidenheid zoekt. Of dit bier op de markt blijft hangt af van het succes. Momenteel worden slechts kleine hoeveelheden gebrouwen.

Een leuke wetenswaardigheid die even snel door enkele aanwezigen werd uitgerekend is dat Irma Noteboom iedere dag haar Kriekje dronk. Wie even oud wil worden als Irma zal 39447 Irma’s moeten drinken…

La Chouffe & Mc Chouffe


In februari degusteerden we twee biertjes uit het gamma van Achouffe (brouwerij Moortgat). De bieren zijn enorm bekend om hun kabouters op het etiket en zijn geroemd om hun kwaliteit. Tot nog toe zijn ze alleen in flessen van 75 cl te verkrijgen, maar daar zou verandering in komen.

Het eerste biertje was de blonde “original” La Chouffe die 8% alc bevat.
Het bier is blond en troebel en heeft een dikke witte schuimkraag die stabiel blijft staan. We zien dat er in de fles vrij veel gist aanwezig is (in tegenstelling tot bij Duvel die ook claimt te hergisten op de fles). 
De geur is hoppig en groen, we nemen ook koriander waar en menen abdijgist te herkennen. 
De smaak zet zoet aan en blijft kort. Daarna komt het hopbitter met een toets geroosterde mout. Alleen het bitter blijft wat hangen.

Een fris, niet-complex en uitgebalanceerd biertje dat ons inziens een beetje te weinig karakter bevat.

De donkere versie van het bier is de Mc Chouffe. Dit is een Scotch ale en we kunnen ons dus aan een geconcentreerd zoetig donker bier verwachten.

Het bier kleurt inderdaad donker bruin in het glas en het wordt bekroond met een fijnmazige licht beige schuimkraag. 
Het aroma zit verborgen onder de dikke schuimkraag, maar verraad dezelfde gist als bij La Chouffe en enig caramel.
De smaak zet zacht en vol aan. De smaak is perfect in evenwicht tussen zoet en bitter. Even later komt een bitterheid van gebrande mout opzetten en van hop. Een toets caramel vervolledigt dit bier en zorgt voor een ronde en volle afdronk. Alleen de hopbitterheid blijft lang hangen. 
Dit is echt een “dik bier” dat vol is van smaak. Toch is het verrassend bitter voor dit type van bier wat het toch zeer verfrissend houdt. Dit is een klasse-bier!