Ledendag (13-09-2009)

Een ledendag, of ook wel zomerhappening genoemd, organiseren lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is.
Enerzijds omdat het de allereerste ledendag van Ambibrew Vzw was en anderzijds omdat wij wilden dat deze activiteit leuk was voor jong en oud, klein en groot.
Dat dit evenement plaats vond op een zondagnamiddag was ook niet toevallig. Op dat tijdstip wilden wij aldus het ganse gezin van onze leden bereiken.

Om 14.00 uur, het startuur van onze ledendag werd het een beetje bang afwachten of onze leden het ook wel op zo’n zomerhappening begrepen hadden. Na een misschien al volle en uitputtende zomer is dit misschien niet meer zo evident, niet in het minst omdat het weer in het begin van de namiddag niet echt meezat.
Groot was onze vreugde echter toen wij Danny en Conny de terreinen zagen oprijden. Onze eerste gasten waren een feit.
Vanaf dat moment ging het alleen maar in stijgende lijn, een administratief bezoekje van Douane en Accijnzen niet te na gesproken.

De sfeer kwam er goed in en menig biertje werd geproefd, vergeleken en besproken.
Ieder lid werd hiervoor voorzien van twee bonnetjes, goed voor een consumptie of braadworst.
Om de smaak van de biertjes tussendoor min of meer te neutraliseren werd voorzien in stukjes brood.

Voor onze kleine mannen (en vrouwtjes) was er ook voor elk wat wils onder de vorm van een megagroot springkasteel, een sjoelbak en voetbalgoals op een groot grasplein.
Na een tijdje sprak de voorzitter dan de aanwezigen toe, waarbij sponsors en leden terecht bedankt werden. Ook ons nieuw bestuurslid Pascal werd voorgesteld en ons nieuwe, voortaan particuliere, gistingsvat werd onthuld.
Pascal bracht onmiddellijk ode aan zijn culinaire kunnen door onze aanwezige gasten van een lekkere braadworst te voorzien, die duidelijk bij menigeen in de smaak viel.

Al gauw werd het laat en dienden wij stilletjes aan af te bouwen, waarbij in het lokaal nog even werd nagepraat en nog enkele laatste biertjes (steeds uitvoeriger) werden besproken tot het écht wel tijd werd om naar huis te gaan…

Bij deze wensen wij onze sponsors Manuel Sypré, BBK en SMO nogmaals te bedanken voor hun niet-aflatende sponsoring die ons in staat stelt om Ambibrew te laten functioneren zoals het hoort en om dergelijke activiteiten bijgevolg te realiseren. Ook de cafés Buiten De Wereld, ’t Kruisken, Den Osschaert, De Bierloods en de cafetaria van Cultureel Centrum Den Hoogen Pad worden bedankt voor hun advertentie in ons tijdschrift.
Wij willen echter vooral ook jullie, de leden, bedanken. Jullie lidmaatschap en trouwe aanwezigheid op onze activiteiten zijn voor ons een echte motivatie om er mee door te gaan en om telkens weer beter te doen !

Tom

Blondelle (Hofbrouwerijke)

In één van onze vorige tijdschriftjes was een verslag te lezen van ons bezoek aan brouwerij “Hofbrouwerijke”, dus achtten we de tijd gekomen om één van de biertjes van deze brouwer uit te kiezen als bier van de maand.

Het bier is koperblond met een lichte troebele sluier door de hergisting en mogelijk een beetje koudetroebel. Het bier parelt stevig onder een grove maar stevige witte schuimkraag.

Het bier heeft een aangenaam verfrissend aroma waarin we een zekere houtigheid herkennen, druiven, citrusvruchten en de gist die zeer kenmerkend is voor bijna alle bieren van deze brouwer.

Dit bier zet licht aan met een vrij uitgesproken hopbitterheid die tot in de nasmaak lang blijft hangen. Na de aanzet komt de fruitigheid terug, maar deze verdwijnt snel voor enige moutigheid die op haar beurt verdwijnt en alleen de hoppigheid overlaat in de afdronk. Ons proefpannel is er nog niet uit of dit bier eigenlijk over voldoende body beschikt. De smaken zijn niet echt “versmolten”.

Ons besluit: een lekker aperitiefbiertje van 7%alc dat zeer positief is geëvolueerd na enkele maanden rijping in de kelder.

De bieren van het Hofbrouwerijke worden niet uitbesteed en dus ter plaatse in de ketels in Beerzel gebrouwen, wat voor een dergelijke kleine brouwer zeker een vermelding verdient.