Week van de Smaak 2009 : “De biergeschiedenis van het Meetjesland” (20-11-2009)

Ergens in juni gaven we ons op om opnieuw een activiteit te organiseren rond de Week van de Smaak in november. Als thema kozen we nietsvermoedend “de biergeschiedenis van het Meetjesland”.

Het werd het begin van een boeiende maar zeer intensieve speurtocht naar het bierverleden van onze regio. We ontdekten dat er in de gemeenten van het Meetjesland niet minder dan 100 brouwerijen actief waren tussen het einde van de 18 de eeuw en het begin van de Eerste Wereldoorlog.

Op 20 november was het zover. De inschrijvingen waren zo vlot verlopen dat er maar liefst 70 aanwezigen waren en enkele mensen tevergeefs op de wachtlijst stonden. De cafetaria van CC Den Hoogen Pad in Adegem zat dan ook afgeladen vol toen voorzitter Tom het woord nam om iedereen welkom te heten en een eerste biertje, een Koantjesbier, te degusteren.

Hierna kwam Rob aan het woord met een eerste deel van de biergeschiedenis. We leerden dat de Germaanse bewoners van onze regio rond het begin van de tijdrekening al bier dronken en dat zij dit wellicht zelf hadden ontdekt. We hadden dit “bier”, een gegist papje, ook eens nagebootst ter demonstratie. Gelukkig is er nu modern bier.

Tom kwam om ons tweede bier te degusteren: Donkere Augustijn, het nieuwe bier van de Ertveldse brouwerij Van Steenberge. Dirk volgde onmiddellijk met een boeiende uitleg over de geschiedenis van deze brouwerij. Tot voor 2008 de enige nog actieve brouwerij in het Meetjesland.

Na de pauze werd het tijd voor de degustatie van een tweetal kleppers. Te beginnen met “Den Drupneuze” van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo. De brouwerij is vrij nieuw (2008), maar de brouwer kent zijn vak en alles, van het schroten tot het bottelen en rijpen van het bier gebeurt in Oosteeklo. Den Drupneuze is een complex bier dat goed in de smaak viel bij de aanwezigen.

Rob kwam weer aan de beurt. De glorietijd van de lokale brouwers werd besproken, maar ook hun terugval. Vanaf de industriële revolutie in de tweede helft van de 18de eeuw schoten in elk dorp de brouwerijen als paddestoelen uit de grond. Een 100-tal in totaal. Beide oorlogen in de 20ste eeuw maakten een einde aan zoveel brouwtraditie en schaalvergroting deed de rest tot in de tweede helft van de jaren 1990 nog slecht één brouwerij restte in het Meetjesland.

Het laatste bier dat door degustatiemeester Tom werd voorgesteld was Gulden Draak, opnieuw van brouwerij Van Steenberge. Dit bier heeft echte Meetjeslandse roots. Het was het meest succesvolle bier van de voormalige brouwerij Cruyl te Assenede, die er in de jaren 1960 mee stopte. Het bier werd door Van Steenberge met dezelfde receptuur, maar in en donkere versie weer op de markt gebracht. Een prachtig volmondig bier om rustig van te genieten.

Tot slot bracht Dirk ons nog een uiteenzetting over de bekendste verdwenen brouwerij van het Meetjesland: Krüger in Eeklo. 
De aanwezigen sloten de avond af met nog een gezellige babbel en konden intussen een unieke film bewonderen van de laatste brouwdag van brouwerij De Krüger.

Wij danken de mensen van brouwerij Van Steenberge voor hun steun;
verzamelaar Nico Vernaet voor veel informatie en decoratie;
de mensen van Den Hoogen Pad voor de ontvangst
en alle aanwezigen voor de belangstelling!

Bierfestival Brugge (15-11-09)

Meer dan 200 bieren van minstens 57 brouwerijen werden ons beloofd op het derde Brugs Bierfestival. Gezien het festival ons vorig jaar zeer beviel vertrok een flinke delegatie van Ambibrew op 15 november richting Brugge.

De omgeving was zondermeer uniek. Onder de Hallentoren gingen we binnen in de Lakenhallen waar onder de eeuwenoude houten gebinten de brouwers hun beste biertjes voor ons klaar hadden staan. Naar mate de namiddag vorderde werd het op het verdiep van de brouwers steeds drukker. Toeristen en bierliefhebbers van allerlei pluimage vulden de ruimte.

Niet getreurd! Wij herinnerden ons van vorig jaar dat de onderste verdieping minstens even charmant was en een stuk minder druk. De kleinsten hadden er een speelhoek onder de gotische gewelven en er was ruim plaats aan tafel, om rustig te genieten van ons bier.

Alle geproefde biertjes opsommen en bespreken zou ons veel te ver leiden. We onthielden de passie voor het bier van de mensen van brouwerij De Koninck, toch een grote brouwerij en de pure klasse van een Malheur 12.

Een fijne namiddag op een prachtige lokatie, gezellig en betaalbaar, volgend jaar zien ze ons in Brugge zeker terug. Noteer maar al in je agenda: tweede weekend van november.

Bezoek aan brouwerij “Den Tsjeut” (Oosteeklo) (07-11-09)

Klein, ambachtelijk, kwalitatief en dichtbij, zijn slechts enkele van de termen die gebruikt kunnen worden om brouwerij Den Tseut in Oosteeklo te beschrijven.

Wie het adres niet kent zou nooit een brouwerij vermoeden in het centrum van Oosteeklo, het dorp waar de inwoners “varkens” genoemd worden, of in het dialect: “Tseut’n”. Hier vloeit wekelijks 10 tot 15 hectoliter bier uit de ketels van Stefaan en Ria.

Ria aan de slag. Het heerlijke vocht stroomt in de flesjes voor de hergisting. Ondanks het feit dat er veel leven (lees: werk) in de brouwerij was, werden we zeer vriendelijk ontvangen 
door het sympathieke echtpaar. Onder het werken door kregen we een gepassioneerde uitleg over het bier en de brouwerij Den Tseut.

Brouwer Stefaan was vroeger als brouwerij aan de slag te Ertvelde, in die andere Meetjeslandse brouwerij: Van Steenberge. De ervaring zat er dus al in toen Stefaan in 2008 zijn eerste “gelegenheidsbier” Den Tseut brouwde voor een kermis. Den Tseut zou al gauw de naam worden van het blonde huisbier en van de brouwerij.

In april 2009 werd Stefaan voltijds zelfstandig brouwer. Intussen was het gamma al uitgebreid met “Den Bras”, het donkere bier, en met Drupneuze, een volmondig winterbier.

In het voorjaar van 2009 kwam er nog eens Den B3ir (lees: Beir) bij, de trippel uit het gamma. Tot slot ontwikkelde brouwerij Den Tseut zeer recent hun “Bellecis”. Een blond aperitiefbier dat hergist op
champagne-gist en waar in elke fles een hopbel wordt gestopt voor een frisse en fijne hopbittere smaak. 
Elk flesje wordt manueel afgevuld in deze ambachtelijke brouwerij.
De brouwerij is in volle expansie. Tegen het voorjaar van 2010 wordt een proeflokaal voorzien en een gezellig terras waar je alle biertjes zult kunnen proeven. U kunt de brouwerij bezoeken op zaterdagmiddag tussen 14 en 18 uur. Andere afspraken kunnen gemaakt worden met brouwer Stefaan zelf op 0485/37.20.11.

De brouwinstallatie
Alle biertjes hergisten natuurlijk op de fles, zoals het hoort bij een ambachtelijke brouwer. Er is dus sprake van smaakevolutie en rijping, maar ook van een zekere troebelheid. We zetten ze even op een rij:

Den Tseut is een donker blond biertje van 6,5% alc. Ondanks zijn hoppigheid is het een “populair” bier
dat zowel bij bierkenners als echte leken in de smaak valt.
Den Bras is een kastanjebruin bier van 7,5% alc. Dit bier heeft caramel in de neus en is iets complexer dan Den
Tseut. Dit bier is hoppiger dan kleur en geur doen vermoeden. Een verrassend bier dat vlot doordrinkt, maar de liefhebber van zoete zware donkere bieren niet zal bekoren.
Den Beir is een echte blonde tripel. Met zijn 9,5% alc het zwaarste bier uit het gamma. 

De smaak zet zeer volmondig aan, pittig en kruidig. Dit is een complex bier om rustig van te genieten. Ook dit bier is stevig gehopt, wat de smaak perfect in balans brengt..
Den Drupneuze is het winterbier. Een stevig volmondig amberkleurig biertje van 8,5% alc. Een complex aroma en smaak, maar aangenaam zacht. 
Door het gebruik van een zachte hopsoort is dit bier het minst bittere uit het gamma.
Bellecis is een vrij exclusief aperitief-bier met zijn hergisting op champagnegist en zijn hopbel. Het bier is blond en enigszins troebel. Het is zacht maar constant bruisend. De smaak 
zet licht aan, maar het mondgevoel wordt stees voller om uit te vloeien in een lange hopbitterheid. 
Het doet denken aan een geperfectioneerde en verfijnde Duvel.

Affligem Dubbel – Duvel (van 20 jaar oud)

Affligem Dubbel

Donker amberkleurig helder bier met een dikke beige schuimkraag die na enige tijd in putjes valt en mooi aan de rand van het glas kleeft. De pareling is zacht maar constant. Een mooi bier.
Zeer fruitige geur waarin we rode vruchten (kersen) herkennen, kandij en een vleugje hop.

De smaak is volmoutig aan maar is tegelijk verfrissend door een stevige hopgift. Het bier zet minder zoet aan dan de geur doet vermoeden. Het hopbitter komt even nadien opzetten en blijft hangen tot in de (lange) afdronk. Pas dan komt het aroma van de kersen weer opzetten.

Een vrij licht bier dat door één van de leden van het proefpanel als “sober maar lekker” omschreven werd.

Het bier bevat 6,8%alc.

De paters van Affligem hadden er een lange brouwtraditie opzitten toen de brouwactiviteiten in 1940 werden stopgezet. In 1956 werd de eerste Affligem op de markt gebracht die gebrouwen werd in een commerciële brouwerij met een vernieuwd recept. Het betrof de Affligem Dubbel. Nadien werd het assortiment uitgebreid. Nog steeds gaan royalty’s van de verkoop van het bier naar de abdij. Het bier werd in heel wat brouwerijen gebrouwen maar sinds de jaren 1970 wordt het in brouwerij De Smedt gebrouwen te Opwijk. Deze maakt deel uit van de brouwerijengroep Heineken. 

Duvel (van 20 jaar oud)

Onze fles duvel van 3 liter werd in optimale omstandigheden bewaard. Wij geven u graag de beschrijving:

Troebel blond bier met een witte vrij ruwe schuimkraag die vervalt tot een laagje.
De pareling is nog vrij stevig aanwezig.

In het aroma ruiken we een licht zurige geur zoals van geuze. Ook een zekere caramel-zoetigheid komt naar voor. Dit aroma is typisch voor verouderde bieren. Bij het ruiken vreesden we dat het bier geoxideerd zou zijn. Toch blijft een beetje hoppigheid over.

De smaak is vol en zoetig. We nemen smaken waar van marsepein, frangipanne, honingkoek en abrikoos. Lekker complex dus. De hoppigheid is volledig verdrongen naar de nasmaak. In de afdronk blijft de hoppigheid hangen. Van zurigheid is geen sprake.

3 van de 4 jury-leden vinden dat dit bier zeer goed geëvolueerd is, eentje heeft wat bedenkingen. Over smaak en kleur…