Erfgoeddag (25-04-2010)

De lente liet dit jaar lang op zich wachten, maar in het weekend van 25 april was het zo ver. Een zacht lentezonnetje verwende ons in de voormiddag terwijl we een brouwdemonstratie deden voor Erfgoeddag.

Ambibrew op de Erfgoeddag? Jawel, en niet alleen omdat bier natuurlijk erfgoed is. Ook het thema “fake” blijkt perfect bij onze winkel te passen. Of dacht u dat elk bier dat verwijst naar een heilige door paters gebrouwen werd? Of dat alle data die op de etiketten staan verwijzen naar het bier in de fles? Neen, bier is en blijft erfgoed, maar het is ook een commercieel product dat door de brouwers aangeprezen wordt. 
Ambibrew stond graag in voor een woordje toelichting, zowel tijdens de brouwdemonstratie als rond het thema.

Tegelijk kregen wij van de cultuurraad Maldegem de mogelijkheid om onze kas een beetje op te krikken. We stelden er voor het eerst ons nieuwe bier voor. Het recept van dit bier “Grenadier” werd door ons ontwikkeld en het bier werd in ons bijzijn gebrouwen in de ketels van brouwerij Den Tseut in Oosteeklo. Het bier bleek zeer goed in de smaak te vallen van het aanwezige publiek. Een publiek dat gedurende de hele dag kon genieten van verschillende activiteiten in de tent terwijl onze ketels dampten en kookten. Zo konden de jongsten luisteren naar volksverhalen over het Meetjesland en kwamen verschillende muziek-optredens langs.

Het werd een drukke dag, maar alle aanwezige Ambibrewers hadden een voldaan gevoel toen we vertrokken om een frietje te gaan stekken.

Lupulus van brouwer Les 3 Fourquettes

Het blonde bier van 8,5% alc is vrij troebel met een dikke grove schuimkraag die ondersteund wordt door een stevige pareling. Het schuim vervalt na enige tijd tot een berg-dal-structuur. Iets wat slechts enkele bieren gegeven is (Orval is er één van).

In het aroma herkennen we onmiddellijk hop. De hop overheerst, maar ook citrusvruchten zijn te herkennen in dit bier.

Verrassend genoeg is de aanzet van dit bier niet echt bitter, maar eerder zacht fruitig. De smaak evolueert wel naar hopbitter en in de afdronk is heeft de fruitigheid helemaal plaats gemaakt voor een frisse hopsmaak. Uiteindelijk trekt het bier wat zurig weg met een kenmerkende nasmaak die we moeilijk konden typeren.

Lupulus is enkel verkrijgbaar op vat en op flessen van 75 cl. Het is duidelijk dat de vormgeving van de etiketten professioneel is aangepakt. Op het etiket staat een wolf afgebeeld. “Lupulus” is namelijk latijn voor zowel “wolf” als “hop”.

De brouwerij Les 3 Fourquettes werd in 2004 opgericht in Bovigny door de voormalige brouwer van Lachouffe. Lupulus wordt sinds 2007 gebrouwen en is het vlaggenschip van de brouwerij.

Een biertje dat getuigt van het vakmanschap van de brouwer en tegelijk specifiek en toegankelijk is. Ideaal als aperitief, maar ook passend bij veel andere gelegenheden.