Zythos bierfestival te St-Niklaas (06-03-2011)

Ambibrew kan natuurlijk niet op elke bier-activiteit aanwezig zijn. Bovendien is het soms best gezellig om er eens alleen of in beperkt gezelschap op uit te trekken. Pascal houdt ons op de hoogte van de bier-activiteiten waar Ambibrew niet kon bij zijn…

Zythos bierfestival te St-Niklaas

Bezoek aan ZBF (Zythos Bier Festival) te Sint- Niklaas. Na een eenzame rit vrij vlug een parkeerplaats gevonden en klaar voor de biertjes 
Op vertoon van mijn lidkaart, kreeg ik 2 drankbonnetjes gratis .
Even rond de standjes gelopen en gestrand bij mijn eerste halte.

En wat voor één… Een Geuze van Oud Beersel, gerijpt op vaten en dit gedurende 18 maanden. 
Schuim : geen
Smaak : licht zurig, maar niet overheersend.
Je bespeurt ook een lichte citrussmaak.

Dit is een goed begin om de smaakpapillen te openen. Trouwens, een oude ‘tonnenreiniger’ van de brouwerij werd geschonken op 26/11/2010 als monument en staat nu op de rotonde in Oud Beersel.
En dan… (h)op naar de volgende stand…
Een nieuw biertje van de brouwerij Van Eecke te Watou : de “Tremist”.
Naast de smaak van het hommelbier (een ander bier van Van Eecke) is dit ook een vrij hoppig maar iets mannelijker biertje. Het is een vlotte doordrinker van 6%.
Kleur : blond; Aroma : hop en mout;
Smaak : zacht mouterig, hoppig
Nasmaak : hop.
Na een bakje friet, was ik klaar voor een derde bier. Eentje van de brouwerij ‘Rulles’. Een blonde van 7%.
Een fruitig, licht hoppig bier met ballen. Het is licht troebel van kleur en heeft een volle witte
schuimkraag. Het heeft een aangename, fruitige (appel, banaan) nasmaak.
Vierde en laatste biertje, niet meer daar ik nog naar huis moet rijden (lees orders van de vrouw)
is er eentje van ‘de dochter van de Korenaar’.
Het bier “embrassed oak aged blended” klinkt als muziek in de oren. Het is een zeer donkerrood bruin bier met heel wat aroma’s, waaronder whiskey, chocolade, gebrande mout, koffie en gedroogd fruit (donker fruit). Het heeft een lange nasmaak, vol en intens. Het heeft mijn namiddag compleet gemaakt. Ik was een tevreden man. Mijn eenzame tocht heeft me toch voldoening gebracht.
Tot de volgende tocht…
Den Call

Straffe Hendrik Quadrupel(Brouwerij De Halve Maan – Brugge).

Een zeer donker bier siert deze maand de Ambibrewglazen. Donker bruin met een sterke dikke en fijnmazige schuimkraag die gebroken wit tot beige is van kleur.
Het aroma is complex maar ruikt verfrissend en uitnodigend fruitig. Rozijnen, veel rood fruit en peren, allemaal afkomstig van de gist. Wij ruiken ook esters die een zekere zurigheid lijken op te roepen.

Het bier zet zeer verfrissend aan voor een bier dat 11% alc heeft. Verrassend hopbittere aanzet die al vlug wordt opgevolgd door de smaken van het fruit dat we ook in het aroma menen waar te nemen. Van enige zurigheid is geen sprake. Het is een volmondig maar evenwichtig bier dat vrij laat zijn gebrande smaken van koffie en zwarte chocolade vrij geeft. We proeven ook de alcohol, maar dat is niet verwonderlijk bij een bier van 11% alc.
De nasmaak van gebrande bitterheid en fruitigheid uit de gist blijven nog lang hangen en nodigen uit voor de volgende slok.

Ons proefpanel was het er unaniem over eens. Dit is een kwalitatief hoogstaand bier. Lekker, complex, maar toch toegankelijk. Een bier dat het bestaande gamma van kwalitatieve, toegankelijke bieren van de brouwerij De Halve Maan (Brugse Zot) perfect aanvult.
Als we toch een kleine bemerking mogen maken. De 75cl fles is zeer stijlvol, maar moeilijk te onderscheiden van de eerdere versie van Straffe Hendrik.