Degustatie voor “Adegems Volkstheater” te Adegem (20-05-2011 )

In de voorbereiding van een degustatie kruipt veel werk. Vooral aan de degustatie die we ooit samenstelden rond de biergeschiedenis van het Meetjesland is enorm veel tijd gespendeerd. Nog steeds breiden we onze kennis en ons foto-archief uit.

Daarom zijn we elke keer blij als we de kans krijgen om deze degustatie voor te stellen. Voor het Adegems Volkstheater werd ons, zoals in januari voor de Ronde Tafel, gevraagd om onze pijlen te richten op Adegem en Maldegem.

Een geïnteresseerd publiek luisterde en proefde. Zoals altijd leerden ook wij bij. Wist u bijvoorbeeld dat de plaats in Maldegem waar nu het jeugdhuis Redekiel is vroeger het complex Van Mullem heette en dus verwijst naar de toenmalige brouwerij? Of wist u dat de naam Goethals verwijst naar goed bier (en dus een goede brouwer)? Wij ook niet, maar op een volgende degustatie kunnen we alweer wat meer vertellen.

Bladelinfeest Middelburg (België) (01-05-211)

Het wordt stilaan een traditie dat we aanwezig zijn op de middeleeuwse ambachtenmarkt te Middelburg (Maldegem). Ook dit jaar waren we vroeg uit de veren om onze stand in te richten.

Onze uitrusting is met de jaren flink aangegroeid en een winderige dag kon ons dus niet tegenhouden. Zoals steeds was het gezellig in het kleine dorpje aan de kreek dat zijn middeleeuwse stratenplan nog behouden heeft. Er waren een aantal verschillende groepen aanwezig die hun ambachten beoefenden, maar daarnaast was er ook vertier voor de kleinsten met toneel en ridders.

In die sfeer brouwden wij een blonde kruidige tripel aan de hand van het recept van Tom. Voor de kruiden hadden we aan curaçao gedacht, een soort gedroogde sinaasappelschil. Jammer voor ons, maar de curaçao werd bij de levering van onze ingrediënten vergeten. We danken dan ook Hilde van de natuurvoedingswinkel die sinaasappelschillen voor ons droogde. We kijken reikhalzend uit naar het resultaat…

 

Waterloo 8 Dark (Brij. Du Bocq -Purnode voor brasserie du marché)

In juni 2010 proefden wij de Waterloo 7 Tripel als biertje van de maand.

We konden niet echt lovende kritieken schrijven en sloten ons verslag af met “Wellicht proeven wij de andere varianten niet meer.”
Maar eens te meer blijkt Ambibrew vergevingsgezind (of moet dat zijn: kort van geheugen) en dus proefden wij in mei de Waterloo 8 Dark.

Het zeer donkere bier van 8,5% alc heeft een diepe rode schijn en een fijne beige schuimkraag
die sterker is dan die van de Tripel.
Het aroma is vrij gesloten, enkel wat fruit (druiven) trotseert de schuimkraag.
Het bier zet zeer volmondig en vrij zoet aan.

De smaakervaring is vrij kort. Na de zoete aanzet
komt alcohol opzetten en een zeer lichte hopbitterheid.
Totaal geen gebrande bitterheid. Het bier lijkt wat uit evenwicht en daardoor vrij plakkerig.

Alweer niet bepaald een groot succes, al zijn de meningen van het proefpanel meer verdeeld.
Iemand wil het nog een kans geven in de winter bij de haard.
Voor anderen ontbreekt complexiteit en verrassing

Mochten we alsnog de andere varianten van het Waterloo bier nog proeven laten we zeker iets weten ?.