Degustatie voor “Vriendenkring Geboeid” te Wippelgem (24-06-2011 )

Het moet niet altijd Maldegem zijn waar onze activiteiten plaatsvinden. Wippelgem mag ook al eens. Zeker als het voor een vriendenkring van de politie is, met de originele naam Geboeid.

Het kasteel van Wippelgem is een prachtige locatie in het groen en het Koetshuis, gelegen voor het kasteel, vlak aan de vijver staat open voor activiteiten. Een degustatie van Ambibrew bijvoorbeeld. 
Deze keer een vrij algemene degustatie omdat veel van de aanwezigen niet van het Meetjesland afkomstig waren, Wippelgem ligt dan ook op een boogscheut van Gent. We begonnen dus met een typisch Gents biertje: Gruut blond. De twee volgende bieren waren bieren van eigen recept: het intussen gekende en alom gesmaakte Pieterbier en de nieuwe Elise die voor de eerste keer werd voorgesteld. Beide bieren konden op veel goede kritieken rekenen. 
Tijdens de pauze lieten we een powerpoint afspelen met foto’s van alle nog bestaande brouwerijgebouwen in Assenede en Evergem (de politiezone waar Wippelgem zich bevindt). We stelden opnieuw vast dat de interesse voor het bierverleden van onze streek zeer groot is.

Inedit (brouwerij Estrella Damn – Spanje)

Dit bier werd gebrouwen voor het (intussen gesloten) beste restaurant ter wereld: El Bulli. De brouwers, de chef van het restaurant en de sommelier bogen zich samen over het recept. Wij benieuwd dus, nog aangemoedigd door het chique uitzicht van de fles waaraan een klein boekje met uitleg bevestigd is.

Het bier is eigenlijk een kruising tussen een lagerbier en een witbier en werd volgens het boekje speciaal gebrouwen om bij eten te passen.

Het bier is blond en vertoont een koudetroebel die (uiteraard) verdwijnt waneer het bier iets warmer wordt. De schuimkraag is wit en zeer onstabiel.
Het aroma is rijk voor een bier van 4,8% alc. Vooral fruit en kruiden springen in de neus. In het fruit herkennen we citrus en abricoos en een frisse bloemigheid.
De smaak is zeer verfrissend maar het bier heeft erg weinig body. Noch mout, noch hop komen echt naar voor. Het is afwachten tot de nasmaak eer dit bier weer zijn aroma’s van kruiden en fruit vrij geeft.

Een lekker verfrissend doordrinkbiertje dat wellicht goed past bij een lichte maaltijd (asperges, vis…) maar van een bier gebrouwen voor het beste restaurant ter wereld hadden we toch een andere smaakervaring verwacht.